Let op: Medio maart nieuwe locatie Studio Purmerend in Medisch Centrum de Graeff

Geen fotobeschrijving beschikbaar.

Dierproefvrij, wat betekent dat?

Vaak ontvangen we vragen over de term ‘dierproefvrij’. En ook lees je allerlei berichten hierover, vaak mist daarin het complete verhaal. Laat ik als eerste hierop reageren dat ik de term ‘dierproefvrij’ tegenwoordig de dag nietszeggend vind. Waarom? Er mag tegenwoordig niet getest worden in Europa. Punt.
Maar… ooit is er vroeger wel getest op dieren, op werkstoffen waar veel merken nu gebruik van maken. Dus wat blijft er dan nog overeind van de claim ‘dierproefvrij’?

Toch… zijn er wel een paar zaken die goed zijn om te weten. Dat er tegenwoordig nog steeds wel merken zijn die getest worden, merken die in Azië verkocht worden. Want daar is de verplichting door de wetgeving tot testen tot vandaag de dag. Het wordt dan niet hier getest, maar wel daar. Of er wordt een aparte lijn ontwikkeld voor die markt. Feit blijft dat er getest wordt door of voor het betreffende merk.

Even terug naar de feiten en regelgeving:

Worden cosmeticaproducten op dieren getest?
Het is in Nederland en heel Europa verboden om cosmeticaproducten op dieren te testen. Dierproeven voor de ontwikkeling van cosmetische producten zijn in Nederland al sinds 1997 verboden volgens de Wet op Dierproeven. Dierproeven voor cosmetica zijn sinds 2004 in heel Europa bij wet verboden. Dit is onder meer het gevolg van de ontwikkeling van alternatieve testmethoden. De werkzaamheid van cosmetica wordt getest op menselijke vrijwilligers.

Worden cosmetica ingrediënten op dieren getest?
Vanaf 11 maart 2009 worden er in Europa geen ingrediënten meer getest op dieren. De nieuwe cosmeticawetgeving, de Cosmeticaverordening, eist dat er vanaf 2013 geen cosmetica meer op de Europese markt is, waarvan de veiligheid van cosmetica en de ingrediënten in cosmetica (vanaf genoemde datum) op dieren is getest. De veiligheid van cosmetica-ingrediënten in producten moet nu aan de hand van alternatieve testmethoden worden gegarandeerd. Helaas wordt veiligheidsonderzoek met dieren door de overheid in sommige landen, zoals China, soms nog verplicht gesteld.

 

piura
hydropeptide-wit
anbos-wit
procert-logo-zonder-tekst-wit-50
provoet-klein-wit