Hyperpigmentatie zijn vlekken in allerlei verschillende groottes en vormen en betekent een verkleuring van de huid veroorzaakt door de pigmentcellen. Een hyperpigmentatie ontstaat veelal doordat er schade in de huid is geweest. Dit hoeft niet direct zichtbaar te zijn maar kan ook nog tientallen jaren duren, dit zien we vaak bij schade door de zon waardoor de hyperpigmentaties pas op latere leeftijd zichtbaar worden. Ook na een huidbeschadiging van bijvoorbeeld acne waar aan gepulkt is kan er pigmentatie ontstaat deze vorm noemen we Post Inflammatoire Hyperpigmentatie.

Pigment is zeer eigenwijs en maakt het dan ook echt een uitdaging om goed te kunnen behandelen. Pigment wat te diep zit in de huid in de tweede laag, kunnen we in sommige gevallen wel iets gaan verhelderen maar helemaal weg gaan zal het nooit. Hieronder vind u een aantal behandelingen waaruit u zou kunnen kiezen wanneer u last heeft van hyperpigmentatie.

Naast hyper is er ook hypopigmentatie, dit zijn plekken waar het pigment gedeeltelijk of vaak geheel ontbreekt. Bij het geheel ontbreken spreken we van vitiligo. Vitiligo valt onder de auto immuumziektes, wij bieden geen behandelingen om deze te kunnen laten ‘genezen’ maar wij bieden wel medisch camouflage behandelingen (veelal vergoed vanuit de aanvullende verzekering). Bij medische camouflage wordt er een speciale make-up gebruikt waarmee de aandoeningen te verbergen zijn en dit is geschikt voor alle leeftijden, man/vrouw. Lees hieronder meer over wat medisch camouflage inhoudt.